Bert Blase aan de slag als informateur voor een raadsakkoord met alle partijen

Alle negentien raadsleden van de gemeente Wierden.
De nieuwe gemeenteraad na installatie op 30 maart. Informateur Bert Blase gaat onderzoeken of een raadsakkoord mogelijk is. (Foto: Bert Klaas)
Bert Blase, die burgemeester is geweest van onder meer de gemeenten Vlaardingen, Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam, gaat de komende periode als informateur aan de slag. Hij verkent de mogelijkheden voor een stabiele en daadkrachtige coalitie. Belangrijk hierbij is de goedkeuring van een meerderheid van de gemeenteraad en dat het past bij de verkiezingsuitslag.  Ook krijgt hij de opdracht om de mogelijkheden te bekijken voor een raadsakkoord samen met alle partijen.

NEW, de grootste fractie, heeft dit voorgesteld aan de andere politieke partijen. Zij hebben hiermee ingestemd. De opdracht voor Blase is te onderzoeken om of er mogelijkheden zijn om op hoofdlijnen te komen tot een stabiele en daadkrachtige coalitie, met de steun van een meerderheid in de raad. Hierbij moet ook rekening gehouden worden met de programma’s van de verschillende politieke partijen.
Het is de bedoeling dat Blase eerst met alle partijen apart gaat praten. Daarbij worden in ieder geval de volgende punten meegenomen: wat de verkiezingsuitslag betekent, hoe we stabiliteit, daadkracht en draagvlak (steun) uitleggen, de belangrijkste punten uit de verschillende programma’s en mogelijke thema’s voor een raadsakkoord.

Vervolgens gaat Blase op basis van de resultaten een advies op papier zet met daarbij de vervolgstappen. Dit advies zal hij binnenkort in een gesprek met partijen toelichten. Later wordt in een openbare raadsvergadering het resultaat gepresenteerd door Blase. Ook gaan alle zes politieke partijen hierover praten.
Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn