Bert Klaas: "Waarom doet gemeente niet mee aan onderzoek naar roven Joods vastgoed?"

Raadsleden Roselien Slagers en Bert Klaas
Raadslid Bert Klaas van Progressief Wierden heeft tijdens de raadsvergadering op 30 november gevraagd waarom de gemeente Wierden niet meedoet aan het onderzoek naar het roven van Joods vastgoed.
“Er blijken in Nederland 224 gemeenten te zijn waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Joods vastgoed is verhandeld”, aldus Klaas.” Ruim 7000 panden en stukken grond zijn in de oorlog onteigend, terwijl de Joodse eigenaren elders waren ondergedoken of op transport waren gezet. Het vastgoed werd  vervolgens vaak doorverkocht aan ondernemers en vastgoedhandelaren.”
“Deze informatie, door de Duitsers vastgelegd in Verkaufsbücher, is nu openbaar. Veel gemeenten laten onderzoek naar het verkopen aan ondernemers en vastgoedhandelaren. Als blijkt dat in hun gemeente sprake is van roofhandel, kunnen zij in dat geval actie ondernemen om nabestaanden te compenseren.”
Roofhandel
Een aantal gemeenten, waaronder Wierden, laten weten dat er hier geen onderzoek naar komt, terwijl er zeker vastgoed is verkocht. Uit gedegen onderzoek blijkt dat er in Enter en Wierden 8 gebouwen of stukken grond zijn verkocht, die op roofhandel kunnen wijzen. “Zo kocht op 1 september 1944 dhr. Taai het pand Kerkstraat 11-13 in Wierden van dhr. I. Pagrach voor 5700 gulden. Ook gaat het om panden aan onder meer de Marktstraat en Nijverdalsestraat in Wierden”, zo zegt Klaas. “In Enter gaat het om twee gebouwen. Dit is allemaal terug te vinden in de dossiers. Niemand zegt dat het om roofhandel gaat, maar dat weten we niet zeker.”
Kwalijk
De gemeenten die nu bezig zijn met een onderzoek, zoals Hengelo, zijn aan het rondvragen bij andere gemeenten hoe ze dat hebben opgepakt. Ook vragen ze offertes op bij onderzoek of bespreken de mogelijkheden in de gemeenteraad. “Volgens het Centraal Joods Overleg is het kwalijk dat 35 gemeenten, waaronder Wierden, niets van zo’n onderzoek willen weten.” Daarom willen wij van het college van burgemeester en wethouders horen waarom de gemeente Wierden niet meedoet. Helaas wisten de aanwezige leden van het college niks van dit onderzoek. Ze hebben toegezegd dit goed uit te gaan zoeken en de uitkomsten te melden aan de gemeenteraad.”