De statiegeld alliantie

Groepsfoto na maandelijkse zwerfvuilactie in maart 2020

Jaarlijks gaan er miljoenen flesjes en blikjes over de toonbank. Een aanzienlijk deel hiervan belandt uiteindelijk naast de vuilbakken en in de natuur. Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment gezamenlijk verantwoordelijk voor circa 40 procent van het zwerfafval.

Natuur en dieren
De natuur en de dieren zijn hiervan de dupe. Koeien en andere landdieren worden ziek of sterven wanneer er stukjes plastic in hun voedsel terecht komen. Ook ontstaan door veel zwerfafval de zogenoemde plastic soepen die onze oceanen bevuilen. Hier brengt het grote schade toe aan vissen, vogels en andere zeedieren. Zij zien dit namelijk als voedsel.

Start statiegeld alliantie
Op 25 november 2017 is er een statiegeld alliantie gestart waarin organisaties uit Nederland en België de handen ineenslaan voor uitbreiding van het statiegeldsysteem. Deelnemers zijn momenteel onder andere gemeenten, bedrijven, consumenten- en milieuorganisaties.

Voorstel PPW
Wij hebben, middels een motie (voorstel), verzocht om de Gemeente Wierden hierbij aan te laten sluiten. Wij willen hiermee een signaal af geven aan de Tweede Kamer. Deze motie is gelukkig aangenomen!

Deel dit artikel!
Facebook
Twitter
LinkedIn