Hoe zorgen we voor een warm, betaalbaar huis voor iedereen?

Vrijwilligers en kandidaat-raadsleden tijdens een huis-aan-huis-actie in Enter. Zij staan op de plek waar appartementen worden gebouwd voor starters en senioren.

Op een mooie zaterdag in gesprek met mensen in Enter! Hier staan we op een plek waar appartementen komen voor starters en senioren. Hopelijk wordt de vraagprijs niet fors overboden en komen de woningen terecht bij de mensen waarvoor ze bedoeld zijn.

Overal in de gemeente staan onze borden met daarop de ronkende slogan ‘een warm en betaalbaar huis voor iedereen’. Wat kunnen we als gemeente doen om hiervoor te zorgen? Als Reggewoon een huis heeft om te verhuren, zijn er tientallen belangstellenden voor dat ene huis. Projectontwikkelaars en particulieren bouwen graag nieuwe huizen op schaarse grond. Daarom is het voor mensen met een laag of middeninkomen is heel lastig of bijna onmogelijk, om een woning te vinden. Als gemeente heb je weinig knoppen om aan te draaien.

Je kan hooguit afspraken maken met aannemers dat ze huizen of appartementen bouwen. Maar wat als er bij verkoop flink meer wordt geboden? De eerste ontwikkelaar of particuliere verkoper nog tegenkomen die zegt ‘doe maar 50.000 minder’. Op dit gebied is altijd een golvende beweging, jaren geleden raakte je huizen aan de straatstenen niet kwijt.

We willen elke bouwaanvraag beoordelen om erachter te komen of er genoeg wordt gebouwd voor Jan Modaal en Jan Splinter. Daar moeten we naar kijken.

Om bestaande woningen warm te houden zijn wij voorstander van een isolatiefonds, waarbij inwoners een bedrag krijgen om ervoor te zorgen dat kou buiten blijft door te isoleren. Zo bespaar je veel gas, waardoor de energierekening van inwoners betaalbaar wordt én blijft.

Deel dit artikel!
Facebook
Twitter
LinkedIn