Waar vroeger de wijkzuster haar ronde deed zie ik nu drie auto’s van verschillende organisaties voor een rij seniorenwoningen staan. Dat is zonde van de extra tijd en het geld. De minister van Financiën heeft besloten om gemeenten tegemoet te komen met extra geld, dat is aan de ene kant een opluchting. Maar aan de andere kant weten wij nu al dat dit bij lange na niet genoeg is.
Veel taken erbij
Naast de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg heeft de gemeente er veel taken bij gekregen. Het verzorgingshuis is verdwenen, waardoor er alleen nog maar een verpleeghuis overblijft voor wie echt niet meer zelfstandig kan wonen. Dat vinden wij van Progressief Wierden onwenselijk. Natuurlijk zijn er ouderen die graag zo lang mogelijk zelfstandig willen wonen. Maar is er óók een grote groep die vereenzaamt en afhankelijk is van familie en vrijwilligers voor een prettig leven. Niet iedereen heeft een netwerk om zich heen voor hulp bij de dagelijkse gang van zaken.
Blij met nieuwe initiatieven
Progressief Wierden is daarom blij met nieuwe initiatieven zoals een Knarrenhof, soms wordt het ook wel Woonhof genoemd, afhankelijk van de doelgroep. Een Knarrenhof is een woonvorm voor mensen van 19 tot 100 jaar, maar vaak zijn de jongste 60-plus. De woonvorm is bedoeld voor mensen die het leuk vinden elkaar af en toe te helpen. Ideaal voor de senior die zelfstandig wil blijven en steeds minder op mantelzorg en kinderen kan terugvallen.
In een gemeenschappelijke tuin en hobbyruimte kunnen mensen elkaar ontmoeten en bestaat de mogelijkheid voor gezamenlijke activiteiten. Maar het is zeker geen woongroep, maar gewoon aardige buurvrouwen- en mannen die een oogje in het zeil houden. Zulke ontwikkelingen willen wij ook graag mogelijk maken in de gemeente Wierden. Ik ben ervan overtuigd dat als de gemeente zulke initiatieven ondersteunt of hiertoe zelf het initiatief neemt dit op termijn kosten zal besparen. En het is ook nog eens leuk en gezellig om samen in een hofje te wonen.
Zoals je van Progressief Wierden mag verwachten zullen we altijd oog én oor hebben voor mensen die zorg nodig hebben, daar kun je op rekenen. Toch wil ik wel stof tot nadenken geven. Vanaf het eerste driewielertje tot aan een peperdure e-bike betaalt de gebruiker dit zelf. Als er een scootmobiel moet worden aangeschaft wordt er gekeken naar de gemeente…
Dit artikel verscheen in De Driehoek van dinsdag 21 mei 2019.