Nieuwbouwschool in Enter komt er, ondanks alle protesten uit het dorp

Ondanks alle protesten vanuit Enter gaat dit plan voor een nieuwbouwschool toch door”, zegt ons raadslid Roselien Slagers-Bekhuis. “Dat terwijl het draagvlak er niet is. En dat komt er ook niet.”

Tijdens de raadsvergadering op 13 mei hebben we het gehad over de nieuwbouw van basisscholen in Enter. Ons raadslid Roselien Slagers heeft namens Progressief Wierden verteld wat wij ervan vinden.

Na een vergadering in maart over de scholen in Enter hebben we veel reacties gekregen die dit hebben gevolgd.  ‘Jullie luisteren niet naar elkaar, partijen zijn alleen maar bezig met het eigen gelijk.’ Dat vond ik best heftig om te horen.

Leerlingen basisschool die bezig zijn met schoolwerk.

Belang van kinderen het belangrijkste

Verder hebben wij, en waarschijnlijk ook de andere partijen, een brief gekregen van een tegenstander. De briefschrijver vond dat we veel te veel over geld hebben gesproken en niet over het belang van de kinderen. Dat klopt misschien wel.  We vinden allemaal dat het belang van de kinderen het belangrijkste is. Alleen zijn partijen het niet eens over wat het beste is voor de kinderen. Is dat een grote school, een integraal kindcentrum (IKC)?

Bij IKC is er sprake van een doorlopende leerlijn en een inclusieve kijk op kinderopvang en onderwijs. Maar nergens staat dat dit alleen mogelijk is in een grote school. Laten we er het Integraal Huisvestingsplan eens bij pakken. Dit zijn plannen voor de lange termijn voor onderwijshuisvesting. Deze zijn opgesteld door schoolbesturen en de gemeente. Hierin staat dat de scholen ook nu al goed samenwerken, met de kinderopvang. Wat ons betreft is 1 school of 2 scholen niet het meest belangrijke punt, hoewel we wel een sterke voorkeur hebben.

Geen oog voor financiële gevolgen

Dan de financiële gevolgen. Ook dat is in het belang van de kinderen, van alle kinderen in de gemeente Wierden. Ooit ben ik streng toegesproken door een burgemeester dat ik geen raadslid ben voor Enter, maar voor heel Wierden. Natuurlijk draag ik Enter een heel warm hart toe. Toch kan ik niet anders dan hier te zeggen dat we allemaal, ook aan kinderen die in een school zitten die toe is aan nieuwbouw of een grote renovatie: met dit plan is de koek op. Wie weet kunnen we niet verder sparen voor andere scholen. Want dit college lijkt geen oog te hebben voor de financiële gevolgen.

De jaarlijkse lasten stijgen veel: door een nieuwe sporthal, een middelbare school in Wierden en als klap op de vuurpijl deze school. De verwachting is dat we vanaf 2026 veel minder geld krijgen, ook al lijkt het dat er misschien wat ruimte komt. Maar niets staat vast.

Waarom geen onderzoek naar alternatief plan?

Er is voorgesteld om in het eigen huishoudboekje van de gemeente te kijken. Aan de batenkant (opbrengsten) is al eerder een meerderjarige OZB-verhoging genoemd. Over de kostenkant zijn nog geen ideeën. Kortom: als een huishouden minder inkomsten krijgt en veel meer kosten eindig je al snel bij de Stadsbank (voor hulp bij geldproblemen) als je niets doet. En wie doet dat bewust?

Als raad moeten we wijzer zijn. Een college van burgemeester en wethouders moet verantwoordelijke besluiten nemen. Samen met SGP, ChristenUnie en VVD hebben wij in 2023 aangedrongen op een plan B. Na enig aarzelen hebben wij samen de handschoen opgepakt en zelf een alternatief plan kort laten uitwerken. Het plan heeft als doel om geld te besparen zonder het gevolgen heeft voor de kwaliteit van onderwijs. Waarom willen alle partijen dit niet onderzoeken?

Jammer dat dit besluit is genomen

Helaas hebben CDA Wierden-Enter en Nieuw Enter Wierden voor dit plan gestemd. De meerderheid beslist. Het is jammer dat dit besluit is genomen, ondanks de vele protesten uit Enter.

Deel dit artikel!

Facebook
Twitter
LinkedIn