Mijn naam is Rudi Huurneman. Sinds 1970 woon ik in Wierden waar ik destijds als leerkracht werkte aan de  openbare school aan de Schoolstraat.  Van huis uit kom ik uit een liberaal nest, maar ik merkte al gauw dat lang niet alle kinderen met dezelfde mogelijkheden aan hun carrière beginnen. Dat heeft ook te maken met de sociale klasse waarin je opgroeit en met meer of minder geluk in je leven. Daarom was het voor mij vanzelfsprekend om sociaal te stemmen.

Verdwenen diersoorten
Later kwam daar het inzicht bij dat we in een ongelooflijk tempo bezig zijn om de aarde onleefbaar te maken voor toekomstige generaties.  Geboren in de Achterhoek kort na de oorlog leefde ik in mijn jeugd in een omgeving waarin het voor mij een normale zaak was dat er allerlei dieren deel van uit maakten . Daar moet je nu echt naar op zoek.  Dieren die van het platteland zijn verdwenen door de ongebreidelde
aanslag die daarop wordt gepleegd. En dat alles om de opbrengsten te vergroten. Daarbij is nog steeds te weinig aandacht voor alle diersoorten die zijn verdwenen en nog steeds verdwijnen. De weidevogels zijn daarvan misschien wel het meest aansprekende voorbeeld.

Rudi Huurneman

Actief lid

Besef
Gelukkig breekt steeds breder het besef door dat we daar snel wat aan moeten doen. Ook in de gemeente Wierden zijn er voorbeelden van herstel, zoals de meer natuurlijk Regge.  Maar het voorbestaan van het Wierdense Veld is nog steeds onzeker. En in het voorjaar zien weilanden niet geel van de bloemen, maar van het gif.

Natuurlijke tuin
Door mijn tuin natuurlijk te maken probeer ik zelf een steentje bij te dragen. Dat betekent dat er voedsel te vinden is voor insecten en vogels. En dat kan heel simpel door plantenresten en blad zoveel mogelijk te laten liggen. De beloning? Een tuin vol dierlijk leven waar in de zomer iets te beleven valt.

Varen
De Regge is veranderd van een stinkend afwateringskanaal, dat het in 1970 nog was, in een mooie beek waarin weer dierlijk leven mogelijk is en waarin weer gezwommen wordt. Een van mijn hobby’s is dan ook het varen met de Enterse Zomp. Sinds een paar jaar treed ik op als schipper en vaar ik met een grote boot over een smalle beek. Vanaf de Waarf in Enter kan iedereen genieten van een mooi stukje Twente.