Mijn eerste maand als raadslid

Gemeentehuis Wierden

door Sander Salakory

22 maart 2018, een telefoontje van Bert Klaas: “Van harte gefeliciteerd, je zit in de raad!” Blijdschap en verdriet tegelijk. Blij met de steun en het vertrouwen vanuit de vele voorkeurstemmen. Maar ook verdriet om de vertrekkende raadsleden van PPW die het fantastisch gedaan hebben de afgelopen vier jaar. De raadsleden met wie ik nauw heb samengewerkt tijdens de verkiezingscampagne.

Het begon allemaal bij de kapper
Mijn raadslidavontuur begon eigenlijk vorig jaar. Toen ik via onze gezamenlijke kapper in contact kwam met PPW-raadslid Egbert Wessels. Na het gesprek met Egbert, waarin ik mijn interesse in de gemeentepolitiek toonde, heb ik meerdere gesprekken gevoerd met de kieslijstcommissie. Na de gesprekken kwam de commissie tot een voorlopig voorstel van de lijst. Mijn plek was nummer zes! Nadat de ledenvergadering akkoord ging met de voorgestelde ranking konden we beginnen met de campagne.

Veel werk verzet
Voordat je op campagne gaat is er ook nog heel wat werk achter de schermen verzet! Foto’s genomen, flyers en poster gemaakt, een campagne die zowel digitaal als fysiek werd gevoerd. Hoogtepunt voor mij was het deur aan deur gaan met een enthousiaste groep leden. Tijdens het canvassen hebben we veel inwoners gesproken en van informatie voorzien. Het was, ondanks de kou, ook gewoon heel gezellig met elkaar. Na de verkiezingen hebben we een start gemaakt om de partij weer op te bouwen. Want hoe gek het ook klinkt: de pak slaag die we gekregen hebben bij de verkiezingen, heeft onze club mensen alleen maar dichter bij elkaar gebracht.

Bijzonder
Iets meer dan een maand geleden werden Roselien Slagers en ik geïnstalleerd als raadsleden. Voor Roselien het begin van haar derde termijn, voor mij de eerste. Een heel bijzondere avond die ik mocht delen met mijn vrouw, familie en vrienden. Een hele eer, volksvertegenwoordiger zijn. Sindsdien maak ik samen met achttien collega’s deel uit van de gemeenteraad in Wierden. Het leven is een achtbaan wordt er wel gezegd, dat kan ook gezegd worden over de afgelopen periode.

Nu kijk ik terug op mijn eerste maand als raadslid.

Deze eerste weken heb ik mij vooral beziggehouden met het inlezen en bijwonen van vergaderingen en bijeenkomsten. Als nieuwkomer heb ik het geluk dat ik mag werken met Roselien die veel ervaring heeft als raadslid en wethouder van Wierden. Ook kan ik altijd terecht bij Bert Klaas, onze voormalige fractievoorzitter maar vooral ook top politicus van Wierden. Daarnaast hebben we een brede, gedreven en enthousiaste steunfractie. Al met al is de (steun)fractie een goede mix tussen ervaring en nieuwe input en kijk op zaken.

Veel lezen, kijken en kennismaken
Naast het inlezen heb ik ook al verschillende werkavonden gehad. Tijdens deze bijeenkomsten leer ik de andere raadsleden en steunfractieleden van de andere partijen beter kennen. En dat vind ik prettig aangezien we de komende vier jaar samen gaan werken. Zo ging ik van de ene bijeenkomst of vergadering naar de andere en was het een continue omschakelen. Zo waren er informatieavonden over ‘raadslid zijn’ en uitleg over het werken met de iPad. Met veel vragen en een behulpzame griffie kom je echter ver in het vergaren van de juiste informatie voor het maken van een goede start. Verder was er een informatieavond over de verschillende thema’s, commissievergadering grondgebied, vergaderingen van de gemeenteraad, van de PPW-fractie enzovoort. Voor de rest is het heel veel lezen, kijken en kennismaken. Kennismaken met mensen uit het veld, de collega’s uit de raad, de wethouders en ambtenaren.

Enthousiast
Het raadslidmaatschap brengt grote verantwoordelijkheid met zich mee. Ik word enthousiast van de diverse gesprekken en de ervaring die je opdoet zodra je in de gemeenteraad actief bent. De komende periode zullen wij als gemeenteraad beslissingen moeten nemen. Hiervoor neem je als raadslid, fractie en gemeenteraad een juiste afweging nadat je alle belangen hebt afgewogen.

Mijn eerste maand als raadslid: een enerverende en boeiende tijd. Ik zie uit naar meer!

Deel dit artikel!
Facebook
Twitter
LinkedIn