Mijn naam is Anneke Doornbos en in 2000 ben ik samen met mijn gezin in Wierden gaan wonen. We voelden ons meteen thuis. In de buurt werden we leuk opgevangen door de mensen in de buurt en op de scholen van mijn beide kinderen. Vanuit Groningen was ik dialect gewend maar in Wierden kwam ik toch uitdrukkingen tegen die ik niet kende. ‘Is jouw kind ook helemaal munt?’ werd me gevraagd door een moeder na een schoolreisje. En zo zijn er meer uitdrukkingen die ik nu gewoon gebruik zonder erbij stil te staan.

Warm en veilig
Wierden voelde en voelt nog steeds voor mij als een warme, veilige omgeving met mensen die het over het algemeen goed hebben met elkaar. Maar Wierden staat natuurlijk ook midden in de wereld. Met wereldse problemen, zoals de opwarming van de aarde, de vervuiling, verschillen  tussen arm en rijk.

Anneke Doornbos

Actief lid / kiescommissie

Opruimen
Ik heb Wierden zien veranderen van een, op het oog, schone gemeente, tot een omgeving waar altijd wel troep op straat of aan de kant van de weg ligt. Misschien ligt het aan mij en ben ik kritischer gaan kijken, maar het is algemene tendens.  Daarom zijn we met andere actieve leden van Progressief Wierden al vaak op pad geweest om zwerfvuil op te ruimen.

Noaberschap
Verder merk ik dat werkplekken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt uitgehold worden. Hoe gewoon is het dat iedereen erbij hoort? Voor mij wel, als moeder van een verstandelijk beperkte dochter. Veel mensen vallen tussen wal en schip, ook in Wierden. Gelukkig zien we nog steeds de Twentse noaberschap. En de grote hoeveelheden vrijwilligers en mantelzorgers die zoveel op de achtergrond doen.

Parken
Aan de rand van de wijk waar ik woon zijn eigenlijk drie parken vlak bij elkaar. Voor mij is dat erg belangrijk. Als eerste een bedrijvenpark, want zonder ondernemers geen producten en werk. Daar aangrenzend ligt een zonnepark: erg belangrijk voor de energietransitie. En daarnaast een park met een vijver met prachtig helder water, allerlei watervogels en een mooie looproute. In het voorjaar komen er zelfs orchideeën te voorschijn. Dat is  ‘mijn Wierden’ en ook nog eens vlakbij. Onze directe omgeving heeft zoveel te bieden, denk bijvoorbeeld aan het Wierdense Veld of Dackhorst. Een ding is zeker: de gemeente Wierden ligt me aan het (groene) hart!