Leerlingen basisschool die bezig zijn met schoolwerk.

Nieuwbouwschool in Enter komt er, ondanks alle protesten uit het dorp

17 mei 2024

Ondanks alle protesten vanuit Enter gaat dit plan voor een nieuwbouwschool toch door”, zegt ons raadslid Roselien Slagers-Bekhuis. “Dat terwijl het draagvlak er niet is. En dat komt er ook niet.”

Foto van Roselien Slagers en Colin Kok met het intro van het column gemeenteraad in De Wiezer van 31 januari 2024.

Roselien Slagers-Bekhuis draagt stokje over: Colin Kok nieuwe fractievoorzitter Progressief Wierden

9 februari 2024

Colin Kok is nu de fractievoorzitter van Progressief Wierden. Na 6 jaar als fractievoorzitter vindt Roselien-Slagers het tijd om het stokje over te dragen. “Ik heb er vertrouwen in dat het hem gaat lukken.” Colin: “Het is een grote eer om Progressief Wierden als fractievoorzitter te mogen leiden.”

Populisme

31 januari 2024

In de politiek is het niet erg populair om gevoelige onderwerpen te benoemen en te bespreken. Sommige partijen doen dit wel en sommige niet.
De partijen die dit wel doen, worden vaak keihard afgerekend tijdens verkiezingen. Het is bijvoorbeeld niet populair om voor windmolens te zijn, voor het terugdringen van de stikstofproblemen in Nederland. Het is makkelijk om bij grote onderwerpen tegen zijn. Helemaal als je weet dat de meerderheid tegen is. Dan heb je die groep in ieder geval al mee.

Alle kinderen kunnen meedoen

16 december 2023

Ons raadslid Colin Kok heeft namens Progressief Wierden gereageerd op de Nota Meerjarenbeleid 2024-2026.

Raadslid Colin Kok uit Wierden

Man houdt biljetten van 10 en 20 euro en euromunten in de hand

Raadslid Colin Kok uit Wierden

Onze reactie op Nota Meerjarenbeleid 2024-2026

“We gunnen u wel een extraatje, maar u krijgt het niet”

Inwoners écht betrekken bij plan Tulpenstraat-Anjelierstraat

23 oktober 2023

10 februari 2023

1 februari 2023

Ons raadslid Colin Kok heeft namens Progressief Wierden gereageerd op de Nota Meerjarenbeleid 2024-2026.

Gemeenteambtenaren hebben rond de feestdagen een bedrag van € 750 gekregen. Wij willen graag dat ook medewerkers die eerder bij de Soweco werkten en nu voor de gemeente dit extraatje ook krijgen. Samen met de ChristenUnie en SGP hebben wij daarom een voorstel gedaan om dit voor elkaar te krijgen. Helaas is dat niet gelukt en dat vinden wij erg jammer.

Door een gezamenlijk voorstel van ChristenUnie Wierden-Enter, SGP Wierden, VVD Wierden-Enter en Progressief Wierden komt er na een informatieavond over Tulpenstraat-Anjelierstraat een duidelijk plan over het betrekken van inwoners.

Artikel Tubantia met als titel 'Dasselaar mag zijn windmolen plaatsen.' Daarboven staat de tekst Progressief Wierden: Historisch moment.

Bomen op een grasveldje met daarachter de opkomende zon.

Iemand draait de verwarming dicht om te voorkomen dat er te veel betaald moet worden voor gas.

Een historisch moment: de eerste windmolen in de gemeente Wierden

8 december 2022

“Het is, als ik me niet vergis, een historisch moment voor Wierden.” Deze woorden sprak ons raadslid Roselien Slagers heeft tijdens de raadsvergadering op 6 december. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met het plan voor een windmolen in Hoge Hexel. Daarmee is de 1ste windmolen in onze gemeente Wierden een feit.”

Begroting 2023 vastgesteld

9 november 2022

De gemeenteraad heeft de begroting voor 2023 vastgesteld. Dit is een berekening van inkomsten en uitgaven voor het komende jaar. Daarbij vertelt elke partij wat zij graag willen en wat zij minder goed vinden.

Nota Meerjarenbeleid 2023-2026: uit een vorig tijdperk?

24 september 2022

Ons raadslid Roselien Slagers heeft op maandag 19 september meer verteld over onze standpunten tijdens de vergadering over de Nota Meerjarenbeleid. We praten dan over de plannen van 2023 tot 2026. De speerpunten van Progressief Wierden zijn: goede dienstverlening voor onze inwoners, energiearmoede tegengaan, haast maken met verduurzamen van gemeentelijke gebouwen, woningen en bedrijven.

Trekker op een zandpad in de gemeente Wierden.

Niet alleen boeren moeten een bijdrage leveren aan minder stikstof: industrie, verkeer en luchtvaart ook

5 juli 2022

De cijfers liegen er niet om: de stikstofuitstoot moet omlaag. “Dat is helder, we moeten aan de slag”, zegt ons raadslid Colin Kok. “Maar dit
betekent zeker niet dat alleen boeren hieraan een bijdrage moeten leveren. Ook sectoren
als industrie, verkeer en luchtvaart moeten een steentje bijdragen. Boeren maken deel uit van onze samenleving en verdienen onze steun. Zij moeten een eerlijke behandeling krijgen in het zoeken naar oplossingen. Samen met de ChristenUnie Wierden-Enter hebben wij daarom een voorstel gedaan.”

Samen werken in de gemeente Wierden - pijler toekomstgericht

Laat inwoners écht meepraten

4 juni 2022

Tijdens de raadsvergadering op 31 mei hebben we het gehad over meedoen en meepraten van inwoners. Het college van burgemeester en wethouders heeft namelijk de Participatie- en inspraakverordening klaar.  De bedoelingen waren goed, maar het is niet geworden wat wij ervan hadden verwacht, want inwoners hebben niet de mogelijkheid gehad om mee te praten.

Alle negentien raadsleden van de gemeente Wierden.

Bert Blase aan de slag als informateur voor een raadsakkoord met alle partijen

31 maart 2022

Bert Blase, die burgemeester is geweest van onder meer de gemeenten Vlaardingen, Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam, gaat de komende periode als informateur aan de slag. Hij verkent de mogelijkheden voor een stabiele en daadkrachtige coalitie. Belangrijk hierbij is de goedkeuring van een meerderheid van de gemeenteraad en dat het past bij de verkiezingsuitslag.  Ook krijgt hij de opdracht om de mogelijkheden te bekijken voor een raadsakkoord samen met alle partijen.

Roselien Slagers en Colin Kok bij de installatie van de gemeenteraad in Wierden

Nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd, Roselien Slagers en Colin Kok hebben zin om aan de slag te gaan

30 maart 2022

Tijdens een bijzondere raadsvergadering zijn de negentien leden van de Wierdense gemeenteraad geïnstalleerd. Onder toeziend oog van onder meer familie legden ook Roselien Slagers-Bekhuis en Colin Kok de eed af. 

Bomen op landgoed De Barkel in Wierden. Bomen zorgen voor schaduw en verkoeling op warme dagen, dat willen we met deze foto laten zien.

Progressief Wierden bestaat 25 jaar en zet de boompjes buiten

3 maart 2022

Progressief Wierden bestaat 25 jaar en dat willen wij niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom is er op 5 maart in Enter en op 12 maart in Wierden een bijzondere actie.

Op 13 januari 1997 wordt de partij opgericht door Theo de Putter, Anneke van Rijk en Pelle Mug onder de naam Platform Progressief Wierden. Zo kwamen D66, GroenLinks en PvdA bij elkaar in een progressieve en lokale partij. Inmiddels zijn we 25 jaar en nieuwe naam verder.

Vrijwilligers en kandidaat-raadsleden tijdens een huis-aan-huis-actie in Enter. Zij staan op de plek waar appartementen worden gebouwd voor starters en senioren.

Hoe zorgen we voor een warm, betaalbaar huis voor iedereen?

27 februari 2022

Met mensen in gesprek in het mooie Enter! Hier staan we op een plek waar appartementen komen voor starters en senioren. Hopelijk wordt de vraagprijs niet fors overboden en komen de woningen terecht bij de mensen waarvoor ze bedoeld zijn. Overal in de gemeente staan onze borden met daarop de ronkende slogan ‘een warm en betaalbaar huis voor iedereen’. Wat kunnen we als gemeente doen om hiervoor te zorgen?

Raadslid Bert Klaas van Progressief Wierden

‘Voor ons is de stem van inwoners heel belangrijk’

9 februari 2022

Tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad hebben we over verschillende belangrijke onderwerpen gepraat. Eén daarvan is de nieuwe Rood voor Rood-regeling, dat in de gemeente Wierden al jaren bestaat. Hiermee is het mogelijk om oude gebouwen in het buitengebied te slopen om daar wat nieuws voor terug te bouwen. Deze afspraken zijn al vaker veranderd en op 8 februari lag er een nieuw voorstel op tafel.

Vrijwilligers en kandidaat-raadsleden tijdens huis-aan-huisactie in Wierden-Oost op 5 februari.

Zo gaan we in gesprek bij huis-aan-huisacties

7 februari 2022

Onze vrijwilligers en kandidaat-raadsleden zijn afgelopen weekend op pad geweest in Wierden-Oost. Het was een succesvolle dag met ruim 80 interessante gesprekken. Om te laten zien hoe een huis-aan-huisactie in zijn werk gaat, hebben we de camera meegenomen.

Menselijke zorg, minder regels: ook bij jeugdzorg

4 februari 2022

Hoewel Nederlandse kinderen tot de gelukkigste ter wereld behoren, geldt dat niet voor alle kinderen in ons land. Te vaak gaat het fout, soms zelfs erg fout. Met duizenden kinderen gaat het mis. Het gaat om kinderen die uit huis zijn geplaatst en kinderen die nog thuis wonen. Zij krijgen te maken met problemen van ouders, armoede, verslaving of huiselijk geweld.

Huizen in aanbouw op Zuidbroek in Wierden

Hulp voor inwoners in problemen door hoge energiekosten

2 februari 2022

Een warm, betaalbaar huis voor iedereen! Voor veel mensen geldt dit niet, zo is ons opnieuw duidelijk geworden. Door hogere energieprijzen komen veel inwoners in problemen. Genoeg reden voor ons om een voorstel te steunen voor 25.000 euro extra voor groepen mensen die het hierdoor moeilijk hebben.

Kandidaat-raadsleden gaan op pad om in gesprek te gaan in Enter

Goede gesprekken in Enter: wonen en bouwen leeft onder inwoners

29 januari 2022

Onze enthousiaste vrijwilligers en (kandidaat-)raadsleden zijn vandaag coronaproof in gesprek gegaan met inwoners van Enter. We hebben ruim 350 flyers uitgedeeld. Ook hebben we 75 goede en leuke gesprekken gevoerd. Vooral het onderwerp wonen en bouwen leeft onder bewoners,

Screenshot artikel Tubantia over goedkopere en betaalbare woningen in de gemeente Wierden

Betaalbare huizen voor starters, jonge gezinnen, alleenstaanden en ouderen

25 januari 2022

Een warm, betaalbaar huis voor iedereen: dat is één van de belangrijke punten uit ons verkiezingsprogramma. En dat past precies bij het advies van adviesbureau Companen na onderzoek: het is beter om goedkopere en meer betaalbare woningen te bouwen in Wierden, Enter en buurtschappen.

Campagne van start: in gesprek met inwoners

22 januari 2022

We zijn begonnen met de campagne! Met fanatieke vrijwilligers en kandidaten zijn we op pad geweest in de wijk Hooilanden om in gesprek te gaan met inwoners. In totaal hebben we ruim 100 gesprekken gevoerd over wat er speelt, natuurlijk op veilige afstand. 

Bert Klaas: “Waarom doet gemeente niet mee aan onderzoek naar roven Joods vastgoed?”

2 december 2021

Raadslid Bert Klaas van Progressief Wierden heeft tijdens de raadsvergadering op 30 november gevraagd waarom de gemeente Wierden niet meedoet aan het onderzoek naar het roven van Joods vastgoed.

Raadslid Bert Klaas van Progressief Wierden

Ons verkiezingsprogramma is vastgesteld: ambitieus én met input uit de samenleving!

26 november 2021

‘De toekomst begint vandaag’, dat is de titel van het verkiezingsprogramma dat op donderdag 18 november is vastgesteld tijdens een digitale ledenvergadering. Hiermee willen wij benadrukken dat de afgelopen vier jaar veel zaken zijn blijven liggen, die allang opgepakt hadden moeten worden.

Speeltuin in de wijk de Stouwe in de gemeente Wierden.

Onderzoek naar speeltuinen: ‘Belangrijk dat kinderen buiten kunnen spelen’

15 november 2021

Zijn er extra speelplaatsen nodig voor kinderen? Passen de speeltoestellen nog bij de leeftijd van kinderen  in een wijk? Voor onderzoek hiernaar is geld beschikbaar gesteld in de begroting 2022! De kosten bedragen 25.000 euro. Met behulp van de resultaten wordt een plan gemaakt.

Raadslid Roselien Slagers van Progressief Wierden

Begroting 2022 vastgesteld: ‘Samen met andere partijen een mooi resultaat’

11 november 2021

In de gemeenteraad van de gemeente Wierden hebben we de begroting voor 2022 met alle kosten en opbrengsten vastgesteld. Door extra geld uit Den Haag, verwachte bezuinigingen in de zorg en de verkoop van Cogas-onderdelen is er geld beschikbaar. Iedereen greep zijn kans om lang gekoesterde wensen binnen te halen…

Nota Meerjarenbeleid: prachtige plannen, maar we missen belangrijke zaken

28 september 2021

In de raadsvergadering op dinsdag 28 september is de Nota Meerjarenbeleid besproken. Wat een mooie Nota Meerjarenbeleid ligt er, vol met prachtige plannen. Toch missen wij belangrijke zaken, bijvoorbeeld over het kindpakket en duurzaamheid. Daarnaast hebben wij vragen over nieuwbouw van scholen, duurzaamheid en ‘t Oosterhoes.

Raadsleden Roselien Slagers-Bekhuis en Bert Klaas van Progressief Wierden

Nieuwsbrief juli 2021

6 juli 2021

Het raadsjaar zit er weer op. Een perfect moment om alle leden en anderen te
informeren over wat er in de raad besproken is. Het kan zijn dat je onze
Facebookpagina en/of website  bezoekt om op de hoogte te blijven. Toch vinden we twee keer per jaar een nieuwsbrief een
goede manier om iedereen te informeren. 

Roselien Slagers in gesprek met voorzitter Henk Weiden van Stichting BOWIE

24 juni 2021

Achter de schermen is onze programmacommissie druk bezig met het schrijven van het verkiezingsprogramma. Hierbij kunnen we niet zonder input van verenigingen, organisaties en kerken die de gemeente Wierden rijk is.  We horen graag wat zij belangrijk vinden, wat er speelt en hoe zij de toekomst zien. Daarom hebben wij ongeveer 100 vragenlijsten verstuurd, waarop we al leuke reacties hebben ontvangen. Zo heeft ook voorzitter Henk Weiden van Stichting BOWIE de vragen beantwoord. 

Raadslid Roselien Slagers-Bekhuis van Progressief Wierden

Oplossing nodig voor overlast door rode gloed reclamezuil

5 juni 2021

De rode gloed van reclamezuil bij het Avia-tankstation veroorzaakt overlast voor de buren. Samen met CDA Wierden-Enter en gesteund door de VVD hebben wij een voorstel ingediend om ervoor te zorgen dat de gemeente zich inzet om met beide partijen een oplossing te vinden. Het is erg jammer dat ons voorstel niet is aangenomen. Daarvoor moeten we wachten op nieuwe reclamebeleid van de gemeente. Hopelijk laat dat niet te lang op zich wachten.

Roselien Slagers in gesprek met Pieter Jan Huysse van bibliotheek Wierden-Enter

8 april 2021

Onze programmacommissie is druk bezig om het verkiezingsprogramma in de steigers te zetten! Hierbij betrekken we ook verenigingen, organisaties en kerken in de gemeente Wierden. Wat vinden zij belangrijk, wat speelt er, hoe zien zij de toekomst? Jullie input is van belang voor ons én voor ons verkiezingsprogramma.

Raadslid Roselien Slagers van Progressief Wierden

Laten we gaan voor leven in de brouwerij

3 maart 2021

Iedereen weet dat veel bedrijven het moeilijk hebben door corona. Horeca en winkels hebben het zwaar te verduren. Gelukkig zijn er compensatiemaatregelen vanuit Den Haag, maar die sluiten niet altijd even goed aan bij de werkelijkheid. Er zullen ongetwijfeld ondernemers zijn die het niet redden. Maar in deze tijd heeft de culturele sector de overheid ook heel hard nodig.

Raadsleden Roselien Slagers-Bekhuis en Bert Klaas van Progressief Wierden

‘Stem inwoners is belangrijk voor ons’

25 januari 2021

De landelijke verkiezingen zijn in maart 2021, een jaar later volgen de gemeenteraadsverkiezingen. Achter de schermen is de programmacommissie bezig om onze visie op de toekomst van de gemeente Wierden te verwoorden. Wij vinden de stem van inwoners van onze gemeente belangrijk en willen jullie stem een plek geven in ons nieuwe programma.

Fractie Progressief Wierden met Bert Klaas, Roselien Slagers-Bekhuis, Jan Sasbrink en Aalsen Everts

Nieuwsbrief december 2020

23 december 2020

Er is bijna een eind gekomen aan een bijzonder vreemd jaar, een jaar waarin het coronavirus het nieuws, ons wel en wee en ons leven heeft bepaald. Op dit moment is het virus helaas nog heel actief, maar net als iedereen hopen we dat het vaccin ons weer in staat stelt om ons leven weer op te pakken. Wel is het de vraag of we terug moeten naar het ‘oude normaal’.

Raadslid Bert Klaas van Progressief Wierden

‘Kans gebruiken om vooruit te kijken’

22 december 2020

Zo aan het eind van het jaar, meestal rond de feestdagen is het gebruikelijk dat er vaak en veel terug wordt gekeken naar het afgelopen jaar. Vaak gaat het dan over politiek of over ingrijpende gebeurtenissen van dat jaar maar ook over zaken die we een jaar daarvoor echt niet aan hadden zien komen.

Raadsleden Roselien Slagers-Bekhuis en Bert Klaas van Progressief Wierden

Ons betoog bij de begrotingsvergadering 2021

25 november 2020

Na een vergadering van elf uur is de begroting voor 2021 vastgesteld. Onze raadsleden Roselien Slagers en Bert Klaas hebben aandacht gevraagd voor onder meer duurzaamheid, woningbouw, de OZB-verhoging en sociaal domein. Hierbij een paar hoofdpunten.

Egbert Wessels van Progressief Wierden

‘Jammer dat ik moet stoppen als raadslid’

30 september 2020

Helaas moet Egbert Wessels vanwege gezondheidsredenen de raad verlaten. “Politiek vind ik hartstikke leuk, het is mooi om op die manier mijn bijdrage te leveren aan de samenleving. Als pensionado heb ik voldoende tijd om me te verdiepen in zaken en het is ook nooit goed voor de partij om halverwege weg te gaan. Daarom was het besluit om te stoppen moeilijk.”

Roselien Slagers en Egbert Wessels van Progressief Wierden

Nota Meerjarenbeleid vanuit kernwaarden sociaal, solidariteit en duurzaamheid

8 juli 2020

De gemeenteraad heeft op 30 juni de Nota Meerjarenbeleid besproken. Bij onze partij hebben wij hiernaar gekeken vanuit onze kernwaarden sociaal, solidariteit en duurzaamheid. Het lijkt op de situatie van vorig jaar, maar op dat moment gloorde nog enig perspectief aan de horizon. Nu moeten we concluderen dat het in financieel opzicht alleen nog maar erger wordt.

Leerlingen basisschool die bezig zijn met schoolwerk.

College jaagt bewoners de gordijnen in over nieuwbouw school

5 juni 2020

“Dit college is er goed in om regelmatig groepen bewoners in de gordijnen te jagen”, aldus onze fractievoorzitter Roselien Slagers. “Of het nu gaat het om intrekken van subsidies, de aanleg van zonneparken, een bikepark of in dit geval de bouw van een school in Enter. Deze moet volgens wethouder Coes bij voorkeur aan de Sportlaan gevestigd worden.”

Egbert Wessels van Progressief Wierden

Vluchtelingkinderen welkom in Wierden

4 juni 2020

Vluchtelingkinderen kunnen ook in Wierden worden opgevangen als Nederland besluit om 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen hiernaartoe te halen.  Hiermee sluit de gemeente zich aan bij de Coalition of the Willing van ruim 100 gemeenten uit hele land. Dit is een actie van de stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children.

Raadslid Egbert Wessels overhandigt de petitie Red het Wierdense Veld aan burgemeester Doret Tigchelaar in de raadszaal van het gemeentehuis in de gemeente Wierden

Wethouder Coes lijkt niet geïnteresseerd in Wierdense Veld

3 juni 2020

De meerderheid van de raad gaat de mist in met het Wierdense Veld. Zij vindt dat de Natura 2000-status geschrapt kan worden, waardoor boeren in de omgeving meer ruimte krijgen voor hun bedrijfsvoering. Daar zijn wij diep teleurgesteld over. Daarbij komt ook nog dat wethouder Coes de indruk wekte niet geïnteresseerd te zijn in het standpunt van de minderheid.

Wierdense Veld

Nieuwsbrief mei 2020: druk bezig met voorbereiding op besluiten

12 mei 2020

Sinds de laatste nieuwsbrief van maart lijkt het alsof er in de Wierdense politiek niets is gebeurd. Maar schijn bedreigt! De (steun)fractie is druk bezig met de voorbereiding op een aantal besluiten, zoals ontmanteling Soweco, De Passie, Regionale Energie Strategie en het Wierdense Veld. Daarom deze extra nieuwsbrief, want we vinden het belangrijk om jullie goed te informeren..

Bestuurslid Wout Oosterhof van Progressief Wierden op de brug bij de Stouwevijver Wierden

‘We kunnen het dus nog: solidair zijn’

31 maart 2020

Zo langzamerhand na twee weken thuis zitten begin ik terug te verlangen naar de tijd waarin corona een redelijk biertje en ‘hamsteren’ iets van rare kleine beestjes in de Albert Heijn was. Maar die tijd lijkt inmiddels al weer ver achter ons te liggen. Alles staat op zijn kop.

Raadslid Roselien Slagers-Bekhuis van Progressief Wierden

‘Samen met een mooie plek onder de zon’

29 februari 2020

Als je de krant leest, de tv aanzet of berichten volgt op sociale media dan lijkt het net alsof inwoners op heel veel punten lijnrecht tegenover elkaar staan. Maar is dat wel zo?

Miranda Scheffer van Progressief Wierden op de brug bij Stouwevijver

‘Als inwoner heb je recht op uitdaging’

25 januari 2020

Als inwoner van onze gemeente Wierden mag je de gemeente uitdagen. Bij Right to Challenge (R2C) kunnen inwoners en anderen taken van overheden overnemen als zij denken het slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen.

Pas op de plaats bij besluit over Soweco

19 januari 2020

De ondernemingsraad van Soweco heeft op woensdag 15 januari een bijeenkomst gehouden voor alle raadsleden van de gemeenten Wierden, Rijssen-Holten, Hellendoorn, Almelo, Twenterand, en Tubbergen. Hierbij draaide het om de plannen van het SOWECO-bestuur en lokale plannen van gemeenten.

Excursie Wierdense Veld met Progressief Wierden, GroenLinks Overijssel en GroenLinks Hellendoorn

‘Wierdense Veld verdient onze bescherming’

21 december 2019

De rechter heeft onlangs bepaald dat er niet meer stikstof mag worden uitgestoten. Sinds het kabinet heeft gesproken over het schrappen van Natura-2000 gebieden wordt er veel gediscussieerd. Er moet zeker wat veranderen, maar het schrappen van beschermde natuurgebieden is niet de oplossing. Als Platform Progressief Wierden vinden we dat natuur zoals het Wierdense Veld behouden moet worden.

Raadslid Roselien Slagers-Bekhuis van Progressief Wierden

‘Alles draait toch weer om geld’

27 september 2019

Over de nota meerjarenbeleid en de geplande bezuinigingen was op woensdag 25 september een raadsvergadering. Onze raadsleden Roselien Slagers en Egbert Wessels hebben tijdens deze vergadering hun zegje gedaan over de gang van zaken.

‘Leve de verenigingen in de gemeente!’

3 september 2019

Recent onderzoek liet zien wat we eigenlijk allemaal allang weten: mensen met lage en middeninkomens houden steeds minder geld over voor boodschappen, kleding, persoonlijke verzorging en vervoer. De kosten voor huur, gas en zorg zijn flink gestegen. Maar de inkomens zijn niet voldoende meegestegen.

Biljetten van 10, 20 en 5 euro, muntgeld van 2 euro.

‘We staan voor een moeilijke keuze’

30 juli 2019

Inmiddels is bij velen bekend dat de gemeente Wierden moet bezuinigen. Dat is een lastige klus voor de gemeenteraad: er moeten moeilijke keuzes gemaakt worden. Als Progressief Wierden vinden wij het belangrijk dat inwoners ook hun zegje kunnen doen. Daarom horen wij graag wat jullie vinden.

Zwerfvuilactie Progressief Wierden met leden en andere enthousiaste mensen.

Zomer: nog even terugblikken

9 juli 2019

Voordat de zomervakantie aanbreekt willen fractie en bestuur je graag informeren over een aantal zaken die de revue zijn gepasseerd in de gemeente Wierden en onze kijk erop. 

Bestuurslid Aalsen Everts van Progressief Wierden op de brug bij de Stouwevijver Wierden

‘Soweco doet buitengewoon goed werk’

25 juni 2019

Aalsen Everts is sinds maart dit jaar voorzitter van Progressief Wierden. Ook is hij lid van de steunfractie van Progressief Wierden en vertegenwoordigt de partij in de zogenaamde Inforondes
(raadsadviescommissies).
Door middel van een interview
stellen wij hem aan jullie voor.

Raadslid Roselien Slagers-Bekhuis van Progressief Wierden

‘Knarrenhof in de gemeente zou mooi zijn’

21 mei 2019

Dat was vast even schrikken toen onlangs in de krant stond dat de gemeente Wierden de zorgkosten ziet oplopen en dat er miljoenen extra nodig zijn. Als we doorgaan op de oude voet komen we dit jaar bijna vier miljoen tekort. Dat dit nu pas boven water komt, is erg jammer, want dat had volgens ons veel eerder gekund. Dan hadden we langer de tijd gehad om iets aan het tekort doen, waardoor het lager was geweest.

‘Belangrijk dat je in gesprek gaat’

9 april 2019

Jan Sasbrink is sinds 2 april commissielid namens Platform Progressief Wierden. Hij is getrouwd met Helga en woont al sinds 1985 in Wierden. Het nieuwe steunfractielid van de PPW stelt zich voor.

Egbert Wessels van Progressief Wierden

‘We hebben geen tijd te verliezen’

5 maart 2019

Waarom wordt je weer raadslid van de PPW? Die vraag is mij de afgelopen weken een aantal keren gesteld. In de eerste plaats natuurlijk omdat Sander Salakory vanwege privéomstandigheden heeft besloten om te stoppen. Jammer voor onze partij en natuurlijk ook voor Sander die vol enthousiasme een jaar geleden begonnen is, maar nu om respectabele redenen deze keuze heeft gemaakt.

Hommel op een paarse bloem

‘Mooie, levendige natuur’

20 februari 2019

Ik ken niemand die niet van de natuur houdt. Niet alle mensen realiseren zich echter dat veel van wat ze voor natuur verslijten geen natuur is, maar cultuur en helaas een steeds meer een verarmde cultuur.

Bestuurslid Egbert Wessels van Progressief Wierden op de brug bij de Stouwevijver

‘Het milieu kent geen later, alleen maar nu’

7 februari 2019

Waarom we niet kunnen wachten en ook windmolens moeten plaatsen in Wierden en waarom we 10 maart gaan demonstreren in Amsterdam: dat vertel ik in dit artikel. 

Energie: we moeten aan de slag

23 januari 2019

PPW heeft duurzaamheid in haar programma staan. Verantwoordelijkheid voor onze leefomgeving is van immens belang. Samen streven we naar een beter klimaat en een groenere wereld.

Progressief?

17 december 2018

Mijn opa komt thuis van zijn werk in de timmerwerkplaats. Dat thuis is in het ‘Rode Dorp’ in Steenwijk. Een klein arbeidershuisje, maar in mijn beleving een fijne warme plek waar ik heel graag logeerde. Overgrootouders aan de andere kant van het steegje, op de kopse kant van het huizenblok staat het kruidenierswinkeltje van Tante Jantje, een oudtante.

Wierdense Veld

‘Wierdense Veld moet levend project blijven’

13 december 2018

Eén van de verplichtingen die de Europese Unie haar lidstaten heeft opgelegd is het beschermen van de biodiversiteit binnen Europa. De lidstaten doen dit onder andere door het aanwijzen en in stand houden van bijzondere gebieden die samen de parels van de Europese natuur vormen. Naast de Sallandse Heuvelrug is ook het Wierdense veld aangewezen als Natura 2000-gebied.

Fractie Progressief Wierden met Bert Klaas, Roselien Slagers-Bekhuis, Jan Sasbrink en Aalsen Everts

Nieuws uit de fractie: november 2018

19 november 2018

Graag willen we iedereen informeren over de standpunten die de fractie van PPW heeft ingenomen over de besluitvorming over de Nota Meerjarenbeleid 2019-2022 en de over de begroting 2019.
Standpunten die we met behulp van steunfractieleden, -adviseurs en de bouwersgroep hebben kunnen formuleren en uitspreken. Dank daarvoor, zonder jullie hadden we het niet gered!

Jos Otter blikt terug op haar periode in het bestuur

6 november 2018

Tijdens de laatste ledenvergadering heeft Henk van Dieten de voorzittershamer neergelegd. We namen deze avond echter afscheid van twee van onze bestuursleden. Ook Jos Otter is deze avond als bestuurslid afgetreden. Jos is jarenlang een rots in de branding geweest en volgens ons, maar ook volgens Jos, is het neerleggen van een nevenfunctie een mooi moment voor reflectie. Daarom stelden wij haar een aantal vragen.

Henk van Dieten kijkt terug op ruim 11,5 jaar PPW

25 oktober 2018

In de ledenvergadering van woensdag 17 oktober heb ik, Henk van Dieten, de voorzittershamer voor het laatst gehanteerd. Reden genoeg om even terug te blikken op een periode van ruim elf en een half jaar PPW.

Middelbare school De Passie in Wierden

‘Is de gekozen locatie voor De Passie verantwoord?’

12 juli 2018

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft afgelopen dinsdag (coalitie NEW/CDA) en ChristenUnie ingestemd met de aankoop van een kavel van 2,3 hectare aan de Esrand voor de bouw van de Passie voor een bedrag van 2,3 miljoen euro.

Samen werken in de gemeente Wierden - pijler toekomstgericht

De Bouwers-groep van PPW

10 juli 2018

Laat ik mij eens wat meer verdiepen in de gemeentepolitiek, dacht ik in oktober 2017. Destijds ben ik aangesloten bij een fractievergadering van het PPW en voelde mij hier gelijk op mijn plek. Onderwerpen als maatschappelijke betrokkenheid, duurzaamheid en oog voor de medemens zijn onderwerpen die mij erg aan het hart liggen.

Raadslid Bert Klaas van Progressief Wierden

Bert Klaas: twaalf jaar raadslid en fractievoorzitter

8 juni 2018

Zo’n twintig jaar geleden werd ik benaderd door Theo de Putter met de vraag of ik geen interesse had om plaats te nemen in het bestuur van PPW. Theo was raadslid voor die partij en ik was net in Wierden komen wonen. Even nagedacht, ja gezegd en werd gelijk tot voorzitter van de club gebombardeerd.

Miranda Scheffer van Progressief Wierden op de brug bij Stouwevijver

Nieuw gezicht bij de partij: Miranda Scheffer

29 mei 2018

Al enige tijd ben ik in onze gemeente Wierden bezig met het realiseren van een inwonersinitiatief genaamd de Generatietuin. Daarnaast ben ik actief als bestuurslid van de stichting Duurzame Energie Wierden-Enter en werkgroeplid van het Zonnepark De Groene Weuste.

Mijn eerste maand als raadslid

8 mei 2018

22 maart 2018, een telefoontje van Bert Klaas: “Van harte gefeliciteerd, je zit in de raad!” Blijdschap en verdriet tegelijk. Blij met de steun en het vertrouwen vanuit de vele voorkeurstemmen. Maar ook verdriet om de vertrekkende raadsleden van PPW die het fantastisch gedaan hebben de afgelopen vier jaar. De raadsleden met wie ik nauw heb samengewerkt tijdens de verkiezingscampagne.

Wateroverlast in wijk De Stouwe Wierden in augustus 2020.

Milieu en klimaat

8 maart 2018

Milieu, klimaat, duurzaamheid. Deze groene onderwerpen staan bij ons hoog op de agenda. Wij hebben al een motie ingediend om ons als gemeente aan te sluiten bij de statiegeld alliantie. Een van onze andere hoofdpunten op dit gebied is: korting op leges voor energiezuinige of energiewoningen in onze hele gemeente. Waarom vinden wij dit zo belangrijk?

Winkels in het centrum van Wierden

Zondag, een dag om te ontspannen

5 maart 2018

Ontspannen, dat mag iedereen op zijn eigen manier doen. Daarom vindt het PPW dat het aan de winkeliers overgelaten moeten worden of, wanneer en hoelang zij hun winkel willen openen. Dit is niet iets wat de politiek voor deze winkeliers moet bepalen.

Persoon helpt een oudere met oefeningen voor de hand

Collectieve zorgverzekering

23 februari 2018

Een van onze speerpunten is het volgende: meer mensen moeten in aanmerking kunnen komen voor de bestaande collectieve zorgverzekering. Niet iedereen weet wat er nu mogelijk is en wat wij hiermee hopen te bewerkstelligen.

Aalsen Everts bij maandelijke zwerfvuilactie in maart 2020.

Statiegeld alliantie

27 januari 2018

Jaarlijks gaan er miljoenen flesjes en blikjes over de toonbank. Een aanzienlijk deel hiervan belandt uiteindelijk naast de vuilbakken en in de natuur. Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment gezamenlijk verantwoordelijk voor circa 40 procent van het zwerfafval.

Zonnepark de Groene Weuste in Wierden

Duurzame energie: er moet nog heel wat gebeuren

30 september 2017

Door de gemeenteraad is in 2011 de ambitie vastgelegd dat in 2020 minstens 20 % van alle energie duurzaam moet zijn. We zitten nu pas rond de 5%.

Middelbare school De Passie in Wierden

De Passie: ongerust over de kosten voor de gemeente

29 september 2017

Sinds 2008 staat een school voor Evangelisch Voortgezet Onderwijs in Wierden. Het noodgebouw dat er nu staat kan nog wel even door maar niet mee zo heel lang. Wij gunnen leerlingen en leerkrachten een goede en moderne school, dat staat buiten kijf. Waar wij als PPW nu erg ongerust over zijn is dat dit de gemeente heel veel geld gaat kosten.