Een historisch moment: de eerste windmolen in de gemeente Wierden

Artikel Tubantia met als titel 'Dasselaar mag zijn windmolen plaatsen.' Daarboven staat de tekst Progressief Wierden: Historisch moment.
“Het is, als ik me niet vergis, een historisch moment voor Wierden.” Deze woorden sprak ons raadslid Roselien Slagers heeft tijdens de raadsvergadering op 6 december. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met het plan voor een windmolen in Hoge Hexel. Daarmee is de 1ste windmolen in onze gemeente Wierden een feit.”
“Een kleinere windmolen, maar toch een mooi moment. De windmolen komt op het terrein van een agrarisch bedrijf dat energie wil opwekken voor eigen gebruik. Samen met de zonnepanelen kan dit een energieneutraal bedrijf worden.”
‘Jammer dat het een proef is’
“Dit is een proef en dat vinden wij erg jammer. “Waarom willen we opnieuw het wiel uitvinden? Waarom willen wij eerst wachten wat deze eerste windmolen oplevert bij dit bedrijf? Het is allang bewezen dat het werkt.”
“In de omgeving van Hardenberg, Dalfsen en Staphorst staan veel windmolens. In de Tubantia stond dat het gaat om grote windmolens van minimaal 150 meter en kleine van 15 tot 25 meter. Daar het allemaal veel soepeler: wie in deze plaatsen een eigen windmolen wil plaatsen, heeft dat binnen een paar maanden voor elkaar. Als hier in Nederland medicijnen na lang wetenschappelijk onderzoek worden ingezet, gaat echt niet elk ziekenhuis dit opnieuw testen op patiënten om erachter te komen of het wel echt werkt. Graag hoor ik van het college waarom deze proef doorgaat.”
Tegenstand
“Natuurlijk wil ik ook stilstaan bij de bezwaren van buurtbewoners. In een eerdere vergadering zegt 1 inspreker zich misleid te voelen door plannen van de initiatiefmeter als het gaat om de hoogte van de windmolen. Maar ik heb hier een brief van de initiatiefnemer waarin hij de buren informeert over de windmolen van 30 meter. Daarbij zit ook een schets en lijst voor handtekening waarop konden aangeven voor of tegen te zijn. De meeste mensen van de in totaal 40 bezochte adressen hebben positief gereageerd.”
“Ook is de windmolen minder hoog dan hoogspanningsmasten in de omgeving. Die elektriciteitsmasten en kabels zijn ook geen lust voor het oog. Ze zijn gebouwd om iedereen van elektriciteit te voorzien. We kunnen niet zonder, nog niet.”
“Bij elke nieuwe ontwikkeling is er tegenstand door koudwatervrees en dat is begrijpelijk. Maar is dit niet een redding voor veel agrarische bedrijven die het toch al moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden? Als dit bedrijf en andere bedrijven een toekomst hebben omdat ze innovaties niet uit de weg gaan en duurzamer willen produceren, moeten we dat toch toejuichen? Juist door het gebruik van fossiele brandstoffen naar nul te brengen laat de initiatiefnemer zien dat hij oog heeft voor natuur en aarde. Daar kunnen we alleen maar blij mee zijn.”
Deel dit artikel!
Facebook
Twitter
LinkedIn