Populisme

Foto van Roselien Slagers en Colin Kok met het intro van het column gemeenteraad in De Wiezer van 31 januari 2024.
In de politiek is het niet erg populair om gevoelige onderwerpen te benoemen en te bespreken. Sommige partijen doen dit wel en sommige niet.
De partijen die dit wel doen, worden vaak keihard afgerekend tijdens verkiezingen. Het is bijvoorbeeld niet populair om voor windmolens te zijn, voor het terugdringen van de stikstofproblemen in Nederland. Het is makkelijk om bij grote onderwerpen tegen zijn. Helemaal als je weet dat de meerderheid tegen is. Dan heb je die groep in ieder geval al mee.
Makkelijker
Überhaupt is tegen zijn veel makkelijker. Roepen dat je bijvoorbeeld tegen vluchtelingen bent is makkelijker dan voor zijn. Want bij grote onderwerpen die impact hebben, is er altijd weerstand. Als je achter die groep mensen gaat staan, is dat makkelijker. Dan kun je bijna nooit iets fout doen.
Landelijk gebeurt dit ook. Partijen die grote dingen beloven, die zelfs onze grondwet en grondrechten aantasten. Hierdoor krijgen deze partijen veel mensen achter zich die tegen zijn. Ik noem dit: altijd de mensen naar de mond praten. Wat er dan gebeurt, is iets waar ik mij vaak aan stoor. Grote beloften waardoor mensen op je partij stemmen en vervolgens wordt er niks mee gedaan.
Dit zien we landelijk nu ook gebeuren. De regeerdrang is groter is dan het eigen partijprogramma. Bijvoorbeeld de belofte over het eigen risico van de PVV. Is nu alweer van tafel. Is dat dan wel eerlijk? Geef je de kiezer die op jouw partij heeft gestemd dan geen valse hoop?
Uitleggen
Partijen die niet populistisch zijn en achter hun programma staan, doen in het mijn ogen ook niet altijd goed. We leggen niet meer uit wat we bedoelen met wat we willen. We zeggen wat er moet gebeuren, maar niet waarom. Hoe het inwoners kan helpen, wie er allemaal beter van kunnen worden. Als je het niet kunt uitleggen, moet je het niet doen.
Doe wat je zegt
Ik hoop dat onze inwoners goed kijken naar wat er beloofd wordt en er echt wordt gedaan. Want dat zijn twee totaal verschillende dingen. Doe wat je zegt! Wij zullen namens Progressief Wierden de komende 2 jaar de samenleving ingaan om uit te leggen en op te halen wat er speelt.